Buddhista meditációs tanfolyam 2019-2020 Nyíregyháza

A tanfolyamra való jelentkezés lezárult, a tanfolyam betelt!
A következő buddhista meditációs tanfolyam indulása 2020 januárban várható. Ha szeretnél részt venni rajta, akkor a honlap alján megtalálható elérhetőségeken üzenj.

 


Nyitó alkalmak (amelyeken be lehetett csatlakozni):
2019. október 2. (szerda) 19:00-21:00 és
2019. október 9. (szerda) 19:00-21:00.
Kezdés előtt negyedórával jelenj meg lehetőleg a helyszínen, mert a kapukat zárjuk 19:00-kor. Helyszín: E-misszió Egyesület (4400 Nyíregyháza, Szabolcs u. 6. [sárga saroképület: https://isn.page.link/vLQL]). Amennyiben számodra nem alkalmas ez az időpont, küldj emailt, s meglátjuk, tudsz-e csatlakozni ehhez a tanfolyamhoz.

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges:
https://forms.gle/MWRDpQssqumHiir59

Célok
A tanfolyam célja egy év alatt mind a három nagy buddhista hagyományág (théraváda, vadzsrajána, zen) alapvető meditációs módszereinek megismerése és gyakorlása. A tanfolyamot végigjáró egy év után jó eséllyel kellő rálátással rendelkezhet majd, hogy saját maga számára megfelelő módszereket válasszon további fejlődéséhez, valamint intenzív, hosszabb meditációs elvonulásokon hasznosan tudjon részt venni a megszerzett alapokkal. A tanfolyamon alapvetően meditációs gyakorlatokat végzünk (technika + rituálé), valamint a hozzájuk kapcsolt filozófiával ismerkedünk meg.

Az alkalmak keretei
A tanfolyam alkalmain alapvetően csendben vagyunk, vezetőként adom a szükséges instrukciókat és tanításokat. Az alkalmak elején és végén, valamint az egyes meditációk között kérdésekre van lehetőség.

Az év áttekintése
Az ősztől kora nyárig tartó időszakban hetente egyszer 2 órában megtartott meditációs tanfolyamon alkalmanként egy-három gyakorlatot veszünk, melyek között újak és ismétlések is vannak. A tanfolyami alkalmak elsősorban a tanulást és a kérdések tisztázását szolgálják, melyek mellett fontos az otthoni gyakorlás megvalósítása.
A résztvevőknek hetenként egy emailt küldök majd rövid olvasnivalóval, valamint két-három havonta egy-egy fél- vagy egésznapos gyakorlónapot tartok. Lehetőség van továbbá résztvevőnként havi maximum egy személyes konzultációra kb. egy óra időtartamban a személyes kérdések tisztázására.
A tanfolyamhoz az első két alkalommal lehet alapvetően csatlakozni, mely után szakaszonként legalább az alkalmak felén részt kellene venni a sikeres folytatáshoz.

A tanfolyam díja
A tanfolyamot adományok fejében tartom. Az alkalmakon a résztvevők pénzügyi adományt adhatnak egy dobozba elhelyezve. Mindenki ismeri egy nyelvóra, jógaóra, masszázs stb. árát, melyekhez tudja viszonyítani saját belső meglátása és értékrendje szerint a meditációs tanfolyamra szánt összegét. Aki anyagilag tehetősebb, tud többet adni, aki anyagilag szegényebb, kevesebbel is részt tud venni.

Tartalom
Mind a három nagy buddhista hagyományág meditációs praxisába betekintünk.
Théraváda vonalon ismerkedünk a légzés, állás-járás-fekvés, ital-étel, testpásztázás, 4 elem, érzések-tudatállapotok-tudattartamok, brahmá vihára (isteni állapotok: szerető kedvesség, együttérzés, együtt örvendezés, felülemelkedett egykedvűség), vipasszaná (belátás: állandótlanság, kizökkentség, éntelenség) meditációkkal.
Vadzsrajána vonalon bódhicsitta felkeltése, előkészítő és tisztító gyakorlatok, siné/samatha (békében időzés), vipasjaná (belátás), vizualizációk és mantrák, mahámudra és dzogcsen szemléletű gyakorlatok lesznek.
Csan/zen vonalon tapasztalatokat szerzünk a zazen (csak ülés), a koanok, mint gyakorlatok, valamint a rupa (forma) – súnjata (üresség) tengelyben.
A tanfolyam ideje alatt más meditációs vagy kontemplációs gyakorlatokat érdemes a tanfolyamon végzettektől elkülönítve végezni.

Amire jó a meditáció, és amire nem
A meditáció szerintem nem csodaszer. Tudati művelés, amely idő- és energiabefektetést igényel. A tudattal végzett munka során többek között elősegíti a figyelem, összeszedettség, nyugalom, öröm, pozitív érzelmek és viszonyulások kialakulását, csökkenti a tudati merevséget, szétszórtságot, nyugtalanságot, feszültséget, stresszt, szorongást, a negatív érzelmeket, de közben felszínre is hozza és megláttatja a gyakorló eddig nem ismert belső tartalmait. Alkalmas problémák megelőzésére, kezelésére és utógondozására, de általában nem azonnal és nem minden esetben. Önmagában betegségek (legyen az testi vagy mentális) kezelését ne várjuk tőle, s ha van valamilyen betegségünk (legyen az testi vagy mentális), beszéljük meg kezelőorvosunkkal a meditációs tanfolyamon való részvételünket.

Magamról
Nem vagyok mester, csak egy világi buddhista tanító. Ennek megfelelően a buddhista tudásom és tapasztalatom átadható részét szívesen megosztom tanítás és beszélgetés keretében, de életvezetési tanácsokat nem adok, és nem vezetem a résztvevők buddhizmussal kapcsolatos személyes útját sem.
Alapvetően hétköznapi ember vagyok, aki gyakorol, van tapasztalata, tanult valamennyit. 3 éve gyakorlok, A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán végeztem buddhista tanító alapképzésen (BA). Jelenleg mesterképzésen (MA) folytatom a tanulmányaimat.
Úgy alakult, hogy a témában kevesebb a tárgyi tudásom, mint az érzékem és a gyakorlatom, s ezen belül kevesebb a gyakorlatom a tibetiben, mint például a zenben vagy még inkább a théravádában. De ez is változik idővel.
Természetesen nem világosodtam meg, és nincsenek különleges képességeim sem. Kereszténynek és buddhistának egyaránt vallom magam. Azért kezdek tanítani, mert számomra hasznos volt megismerkedni a buddhizmussal és azon belül a meditációs gyakorlatokkal, és úgy látom, szükség van rá a világban.

Rólad
Vélhetőleg az út elején vagy, ezért légy türelmes, ne siess. Légy nyitott az új dolgok iránt, adj esélyt az újabb és újabb tapasztalásnak. Tartsd szem előtt, hogy az otthoni gyakorlás legalább annyira fontos, mint a tanfolyami részvétel. A formális gyakorlást részesítsd az elején inkább előnyben, ne akard direktben és gyorsan a személyes életedben látni a meditáció hasznát, és ne várj hamari eredményeket. A megszerzett friss élmények alapján ne hozz gyors döntéseket életed különböző dolgaiban. Olyan ez az út, mint a nyelvtanulás: a tényleges és minőségi tudáshoz sok tanulás, gyakorlás, megtapasztalás szükséges, egyedül és társakkal egyaránt haladva az úton.

Kommunikáció
Kérlek, vedd fel email címtáradba a buddhatanitasok [ kukac ] gmail [ pont ] com email címet, ahonnan további értesítéseket fogsz kapni.
A facebookon praktikus lájkolnod a buddhatanítások oldalt, valamint a borítókép alatti „Követés” gombot lenyitva beállítani a „Megjelenítés elsőként” opciót, hogy a heti egy poszt biztosabban a szemed elé kerüljön, amikor a hírfolyamodat böngészed.

Praktikus kérések
A tanfolyami alkalmakra hozz magaddal kényelmes ruhát és nyitott tudatot.